FB pixel TP pixel
Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny © HBO Max

Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny

Fanoušci fantasy hitu Rod draka si po poslední odvysílané epizodě stěžovali na příliš tmavý obraz a vadilo jim tlumené nasvícení scén, které jim znemožnilo vychutnat si akcí nabitý díl. Stejnému rozhořčení čelilo HBO i v minulosti.

5. 10. 2022 10:20 | Streaming novinky

A máme to tu zase. Po odvysílání sedmé epizody aktuálního seriálového hitu HBO Rod draka se na sociálních sítích opět objevovaly stížnosti mnoha fanoušků nad příliš tmavým nasvícením scén, které jim stěžovalo orientaci, a celou epizodu odmítli s tím, že je nekoukatelná. Jak si jistě vzpomenete, podobná rozhořčení stran diváků padaly také v závěrečné osmé řadě původní Hry o trůny, konkrétně u třetího bitevního dílu Dlouhá noc. A ne náhodou má obě epizody na svědomí režisér Miguel Sapochnik. Ten již po odvysílání Dlouhé noci obhajoval toto rozhodnutí jako záměrné s tím, že potemnělé nasvícení mu pomohlo dosáhnout kýžené atmosféry.

Když mnozí fanoušci po poslední odvysílané epizodě Rodu draka nazvaný Náplavomarka na Twitteru opět vyjádřili své rozladění nad tím, že seriál je příliš tmavý, jeden z oficiálních účtů HBO (HBO Max Help) se odvolával na autory: „Tlumené osvětlení této scény bylo záměrným tvůrčím rozhodnutím.“ Podle HBO se problém zveličuje a tvrdí, že méně než 1 % příspěvků na sociálních sítích, které podnítila sedmá epizoda, se týkalo problémů s osvětlením. Na internetu se posléze znovu vyrojila spousta rad, jak tento problém vyřešit. Například spisovatelka a podcasterka Joanna Robinson ze serveru The Ringer se snažila fanoušky před odvysíláním epizody varovat, aby si aktualizovali nastavení televizoru a nastavili si vyšší jas, a na závěr přidala drahocennou radu: „Na tento díl se dívejte se zataženými závěsy.“

Točilo se za dne

Kde je v případě sedmé epizody zakopaný pes? Faktorů je více. V první řadě je nutné poznamenat, že inkriminované scény pod rouškou noci byly točené za denního světla a poté byly post-produkčně upraveny ve stylu takzvané americké noci, kdy se scéna upraví do modra či šeda. Dobře patrné je to například na skutečnosti, že v záběrech vidíte světlé denní mraky a herci nejsou nasvícení tak, aby plasticky vystupovali od pozadí. Když následně byly scény v post-produkci upravené, velmi pravděpodobně byly kontrolovány jak na profesionálních monitorech, které dokáží věrně přehrát každou jemnou nuanci v jasu a kontrastu scény, tak na OLED/LCD televizoru, který mají běžné domácnosti. Taková je aspoň běžná praxe. Potíž je v tom, že svou roli hraje rovněž komprese videa na streamovací službě, skutečnost, že má řada diváků televizory špatně nakalibrované, případně nesledují seriál v ideálních podmínkách (za plného denního světla apod.). Nic to ovšem nemění na faktu, že sekvence z pláže působily vizuálně značně odpudivě nehledě na to, jestli byly moc tmavé či ne.

Zdroj: Variety

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix hodlá herně masivně expandovat. Představil plán, který následuje filmy a seriály
Netflix hodlá herně masivně expandovat. Představil plán, který následuje filmy a seriály
27.09.2022 15:00:00 | Streaming novinky

Svůj vstup na videoherní trh myslí Netflix opravdu vážně. Po stále narůstající nabídce exkluzivních titulů a kupování herních vývojářů se streamovací gigant nakonec rozhodl založit i své vlastní herní studio.

Jak zničit Netflix? Nový streamovací gigant odhalil jasný plán
Jak zničit Netflix? Nový streamovací gigant odhalil jasný plán
22.09.2022 12:00:00 | Streaming novinky

Streamovací platforma SkyShowtime právě vstoupila do několika států Evropy a zanedlouho se jí dočkáme i v České republice. Její generální ředitel v rozhovoru lákal na kvalitní obsah, nízkou cenu a prozradil, jakou cestou se chce v silné konkurenci vydat.

Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime?
Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime?
21.09.2022 18:00:00 | Streaming novinky

Poslední z velkých služeb zahájila svoji evropskou expanzi 20. září ve 4 zemích Evropy. Co můžeme už příští rok také čekat u nás od dvojice hollywoodských studiií Universal a Paramount, které se online spojily proti Netflixu, Disney+ či HBO Max?

Streamovací domov Dextera a dalších hitů zřejmě skončí. Obsah by se přesunul
Streamovací domov Dextera a dalších hitů zřejmě skončí. Obsah by se přesunul
18.09.2022 13:00:00 | Streaming novinky

Společnost Paramount Global zvažuje ukončení samostatné streamovací služby Showtime a zahrnutí jejího obsahu na svou hlavní streamovací službu Paramount+. Showtime přitom letos nabídl divákům seriály, které byly nominované na cenu Emmy. Konkurence je příliš veliká.